מאת : דרור כהן.
כיצד מעריכים שווי חברה לרכישה או למכירה ?
כשלמדתי בבר אילן לפני 20 שנים הערכת שווי חברות לכלכלנים, קיבלתי נוסחאות רבות להבנת שווי החברה ושרובן קשורות לפוטנציאל הרווחיות העתידי של העסק בהמשך דרכו.
בשנים האחרונות כמייצג של חברות למכירה ו/או משקיעים המעוניינים להשקיע בעסקים מצד שני הבנתי שהאקדמיה והשוק זה שני נוסחאות שונות ומה שמניע את העסקאות זה השווי שוק שאותו מעוניינים המשקיעים לשלם.
בטרם אפרט כיצד נקבע שוק אציין כמה נתונים נוספים לצורך העמדת האמת על דיוקה. אנחנו עושים עסקאות לרכישת חברות רק עבור עסקים פעילים לפחות 3 שנים, עם דו"חות כספיים מסודרים שעל פיהם אנו מעריכים את שווי החברה. בתחום הטכנולוגי הערכת שווי נעשית בצורה שונה.
מה מוכנים לשלם המשקיעים ?
המשקיעים הפוטנציאליים בוחנים את אפשרויות ההשקעה על פי היסטוריית החברה מהדו"חות הכספיים ולא על פי פוטנציאל עתידי שאיננו מעניין – אין מחיר לפוטנציאל.
שווי הרכוש הקבוע – ציוד ומכונות גם הוא איננו מעניין את הרוכש הפוטנציאלי, היות ואותו ציוד משמש ליצור הרווחים של החברה שאותו אנו מתמחרים.
רכוש קבוע שאינו משמש חלק מיצור הכסף, כגון רכבי הבעלים, נדל"ן מסחרי ופרטי, תיק ני"ע וכד' אינו נכנס לחישוב הערך ובתהליך העסקה הוא נשאר בבעלות הבעלים הקיים ולא עובר לרוכש החדש.
כעיקרון המחיר של העסקה מחושב באמצעות מכפיל רווח לפני מס ובשוק שלנו נהור לרכוש לפי מכפיל 4. כלומר, שהמשקיע מחזיר את ההשקעה שלו עד 4 שנים מיום הרכישה ואם הוא מצליח, נוצר אפיק השקעה שמספר רווחיות של 25% לשנה מההשקעה לאורך זמן. ככל שהרווח יעלה לאחר ההשקעה, כך אחוז התשואה יעלה בהתאם.
לדוגמא, חברה שהרווח שלה לפני מס 1 מיליון ₪, תיסחר בשווי של כ 4 מיליון ₪. (כמובן שנדרש לנתח יחסים פיננסים ולוודא שהחברה מתנהלת בצורה תקינה).
לחישוב המכפיל אנו מוספים או מורידים שווי על פי הקטגוריות הבאות (במידה ורוכשים את החברה ולא את הפעילות :
- הלוואות קיימות – הורדת שווי החובות מערך החברה.
- מזומנים ושווי מזומנים – הוספת הערך לשווי החברה.
- מלאי – שווי הספרים של המלאי מתווסף לשווי החברה, הרוכש הפוטנציאלי לא חייב לרכוש את כל המלאי, רק את המלאי הרלוונטי עבורו (יש גם מלאים מתים).
- חוזים עתידיים גם נכנסים לערך שווי החברה.
- נדרש לבדוק משכורות בעלים. ואם הבעלים לא הוציא משכורות ניתן להוריד את השווי בסך המשכורות שהוא היה אמור להוציא לעצמו.
מה ההבדל בין רכישת חברה לרכישת פעילות חברה ?
כאשר משקיע פוטנציאלי מעוניין לרכוש 100% של עסק, יש באפשרותו שתי אפשרויות :
- רכישת החברה – ח.פ. של החברה הכולל את כל הערכים ההיסטוריים שלה כגון : הפסדים צבורים, הלוואות, התחייבויות ונכסים שוטפים, מזומנים וכד' והתמחור הינו על פי חישוב כל הפרמטרים והעברת הבעלות ברשם החברות לבעלים חדשים.
- רכישת פעילות החברה – פתיחת חברה חדשה (ח.פ חדש) והעברת כל הפעילות העסקית לחברה החדשה ללא ההיסטוריה של החברה הישנה כאשר שווי הפעילות כולל את המכפיל רווח התפעולי (תפעולי, היות ולא מכניסים הוצאות מימון – אין הלוואות וגם לא הכנסות אחרות מרווחי הון וכד'). הנכסים הקבועים ההכרחיים ליצור הכסף עובדים כחלק מהעסקה, הנכסים השוטפים וכל ההתחייבויות נשארים בחברה הישנה. המלאי נרכש בנפרד.
במצב בו משקיע רוכש כמות מניות של חברה קיימת, ישנו באפשרותו רק רכישת מניות החברה עם כל ההיסטוריה שלה, ללא הפרדת הפעילות לחברה אחרת.
אני מאחל לכם עסקים טובים ומניבים
ניתן להיעזר בנו לכל שאלה
הכותב : דרור כהן, מנכ"ל חברת היועצים המרכז הישראלי לשיווק ועורך Themarket זירת העסקים של ישראל 03-7511468.